Kaj so piškotki (cookies)

Spletišče v brskalnik računalnika obiskovalca oziroma uporabnika odloži tako imenovani "piškotek". Piškotki so tekstovne datoteke, ki se shranijo na uporabnikovem računalniku in omogočajo analize o uporabnikovem obisku, številu obiskov in kaj ga zanima v teh obiskih. V piškotku so osnovni podatki o uporabnikovem obisku določene spletne strani, npr. ime obiskovane spletne strani, ki jih opravi v spletišču. Vsebina piškotka se shrani v računalniku uporabnika v posebnem direktoriju. Z dvakratnim klikom na datoteko dobimo podrobnejše informacije o obiskani spletni strani, datumu in uri obiska. Vsi ti podatki so shranjeni tudi pri upravljavcu spletne strani, ki jo uporabnik obiskuje.

Uporabnik lahko piškotke z določenimi nastavitvami briše, izključuje oziroma jih pogojno uporablja, a posledično uporabnik ne bo mogel uporabljati vseh funkcij spletišča v polni meri. V osnovi so brskalniki nastavljeni tako, da piškotke sprejemajo, zavračajo pa nastavljanje piškotkov, ki ne izvirajo iz področja, zapisanega v naslovni vrstici.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

To so piškotki, ki so vedno omogočeni in potrebni, da so osnovne funkcionalnosti strani mogoče. Vključujejo piškotke, ki omogočajo, da je vaše brskanje po naši strani nemoteno, tudi če med brskanjem obiščete kakšno drugo spletno mesto. Pomagajo, da vaša prijava in odjava poteka nemoteno in gladko hkrati pa pripomore k večji varnosti in je v skladu s predpisi. Izvedbeni in funkcionalni piškotki

Ti piškotki omogočajo izboljšanje funkcionalnosti našega spletnega mesta. Omogočajo, da si spletno mesto zapomni vaše izbrane možnosti. Pomagajo nam izboljšati hitrost delovanja spletnega mesta oz. vašega brskanja po spletu, pomagajo nam si zapomniti spletna mesta, ki jih uporabljate več ter so nam v pomoč pri povezovanju z vašimi socialnimi omrežji. Pomagajo nam ugotoviti npr. katere Medex izdelke oz. izdelke na spletišču bi vam lahko priporočili po ugodnih cenah. Z odjavo od teh piškotkov se bo delovanje brskanja po spletišču lahko upočasnilo, oglasna sporočila ne bodo ustrezna hkrati pa se ne boste mogli učinkovito povezovati z vašimi socialnimi omrežji Facebook, Twitter in drugimi. Ciljni ali oglaševalski piškotki

Ti piškotki zbirajo informacije, ki zagotavljajo boljše prilagajanje oglaševanja vašim interesom tako na naših spletiščih, kot na spletiščih izven Medex. Pridobljeni podatki so anonimni, kar pomeni, da niso pridobljeni v kakršnikoli povezavi z vašimi osebnimi podatki, ki ste jih morda zaupali na našem spletišču. Z odjavo od teh piškotkov, oglasna sporočila za vas ne bodo ustrezna vašim preferencam.

Naziv: medex
Veljavnost: do konca seje
Opis: Piškotek shrani sejo uporabnika. V seji se shranjujejo podatki o uporabniku, termin dostave, cena poštnine, tip dostave in izbrani logistični center.

Naziv: medex_*[rememberme]
Veljavnost: do konca seje ali 30 dni.
Opis: Piškotek je namenjen za prijavo uporabnika v spletno trgovino.

Naziv: medex_*[Cart][Id]
Veljavnost: do konca seje.
Opis: V seji uporabnika hrani ID košarice.

Naziv: medex_*[Promotions].
Veljavnost: 1 mesec.
Opis: hrani pa podatke o prikazanih popupih.

Dodatni piškotki (Google Analytics)

__utma
Trajen piškotek - ostane na računalniku do 2 leti, razen če predpomnilnik piškotka izbriše. Uporablja za razlikovanje med uporabnikom in sejo. Piškotek je ustvarjen med izvajanjem javascript knjižnice, ko ni obstoječih __ utma piškotkov v obstoju.

__utmb & __utmc
Veljavnost piškotka 30 min. Uporabljen za določitev nove seje/obiska. Piškotek je ustvarjen med izvajanjem javascript knjižnice, ko ni obstoječih __utmb ali __utmc piškotkov v obstoju. Piškotek je posodobljen vsakič, ko podatki poslani Google Analytics.

__utmz
Veljavnost piškotka 6 mesecev. Shranjuje vir prometa ali oglaševalsko akcijo, ki opredeljuje kako je uporabnik prišel na stran. Piškotek je posodobljen vsakič, ko podatki poslani Google Analytics.

__utmv
Trajen piškotek - ostane na računalniku do 2 leti, razen če predpomnilnik piškotka izbriše. Uporabljen za shranjevanje variabilnih podatkov na ravni obiskovalca. Piškotek je ustvarjen, če razvijalec uporabi _setCustomVar metodo z poljubno variablo na ravni obiskovalca. Piškotek je tudi uporabljen pri _setVar metodi. Piškotek je posodobljen vsakič, ko so podatki poslani Google Analytics.

_gat
Veljavnost: 1 minuta
Opis: Uporablja se za optimizacijo zahtevkov do analitičnega orodja Google Analytics.

_ga
Veljavnost: 2 leti
Opis: Statistika obiska spletne strani, pri čemer se podatki obdelujejo anonimno. Podatki niso na voljo tretjim osebam.

_gid
Veljavnost: 1 dan
Opis: Statistika obiska spletne strani, pri čemer se podatki obdelujejo anonimno. Podatki niso na voljo tretjim osebam.

Naziv: medex_*[Analytics]
Veljavnost: do konca seje.
Opis: Piškotek se uporablja za beleženje nekaterih dogodkov, ki se pošiljajo na Google Analytics.

Naziv: cx_id
Veljavnost: dve leti od zadnjega obiska
Opis: Storitev BehaviourExchange (v nadaljevanju: BehaviourExchange) uporablja piškotke za zbiranje analitičnih in uporabniških podatkov za lastne potrebe, s ciljem izboljšanja izkušnje uporabnika. S pomočjo piškotkov BehaviourExchange zbira tehnične podatke (o vrsti naprave, operacijskemu sistemu, internetnemu brskalniku oziroma domeni, preko katere ste prišli na spletno stran), s pomočjo katerih lahko oblikujemo in nadgrajujemo našo storitev tako, da je čim bolj bolj učinkovita in prijazna uporabnikom. BehaviourExchange piškotki pošljejo neosebne podatke in ne razkrivajo vaše identitete, temveč zbirajo splošne podatke o obisku in načinu uporabe spletne strani, ki uporablja našo storitev.
Navedene tehnične in neosebne podatke zbiramo za lastne tržne raziskave in za izboljšanje uporabniške izkušnje. Uporaba teh piškotkov nikakor ni povezana z vašim morebitnim uporabniškim profilom ali vašimi konkretnimi naročili na določeni spletni strani. Podatkov, pridobljenih s pomočjo piškotkov ne prodajamo, niti jih ne delimo z drugimi, razen, če to ni zakonsko zahtevano s strani pristojnih državnih organov.

Dodatni piškotki (Facebook)

_fbp
Veljavnost: 90 dni
Opis:Spremljanje ogledov vsebin spletne strani z namenom prikazovanja oglasov, ki so prilagojeni posamezniku.
 

Dodatni piškotki (Klaviyo)

__kla_id
Veljavnost: Trajen piškotek - ostane na računalniku do 2 leti.
Opis: Beleži klike iz Klaviyo maila na spletno stran.

KL_FORMS_MODAL
Veljavnost: Trajen piškotek - ostane na računalniku do 2 leti.
Opis: Sproži se ob vpisu na novice.
 

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov
Ali se strinjate, da spletno mesto uporablja piškotke?

Trenutno izbrano :

Se strinjam Se ne strinjam

Priljubljeni