Prodajalna Medex Točenje medu 1200x800.png


Do sredine 18. stoletja je bil med edino sladilo na območju današnje Slovenije. Čebelarska dejavnost je že bila razvita, vendar je šele Marija Terezija uvedla strokovni pristop in ustanovila čebelarsko šolo. Njen prvi učitelj je bil Slovenec Anton Janša, ki velja za začetnika modernega čebelarstva. Njegov rojstni dan – 20. maj - je postal svetovni dan čebel. 

Med je naravni sladki dar narave, ki nastaja s trudom marljivih čebel. Te pomembne opraševalke v naravi nabirajo cvetlični nektar (nektarski med) in drevesne sokove z izločki žuželk (manin med).


Čebele nabrano tekočino predelajo z lastnimi sokovi, jo shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju. Ko je med zrel, ga čebele pokrijejo z voščenimi pokrovci in shranijo kot zalogo hrane. Le naravno zorjen med v celoti ohranja njegovo naravno kakovost.  


Sestava medu

Med sestavlja okrog 200 različnih snovi, ki mu določajo okus, vonj, aromo in barvo. Vanj se pretočijo najbolj hranljivi deli rastlin, ki jih čebele obdelajo in jim dodajo unikaten pečat. Kakšen je med, ki ga čebelar natoči iz panja, je odvisno od izvora nektarja, zrelosti medu, podnebnih razmer, pa tudi od načina ter pogojev pridelave medu.

  • 15 – 20 % voda
  • 70 – 80 % ogljikovi hidrati v obliki preprostih sladkorjev
  • 0,2 – 0,5 % beljakovine v obliki encimov, antibakterijskih peptidov in prostih aminokislin
  • Ostalo: zaščitni polifenoli in flavonoidi, minerali in vitamini v sledovih


Slovenski med, med z zaščiteno geografsko označbo

Glede na prevladujočo rastlinsko vrsto, na kateri so čebele nabirale nektar ali mano, ločimo več vrst medu. Bogata flora in neokrnjeno naravno okolje Slovenije nudita čebelam najboljšo pašo na drevesih akacije, lipe, smreke, kostanja, hoje ter  na medovitih travniških rastlinah.
 
Slovenski med z geografsko oznako je pridelek kranjske sivke in izbranih medovitih rastlin, ki rastejo na najčistejših območjih Slovenije. Najboljšo pašo v Sloveniji zagotavljajo drevesa akacije, lipe, smreke, kostanja in hoje ter medovite travniške rastline. Za Slovenski med veljajo stroga pravila pridelave in polnjenja, ki mu poleg visoke kakovosti zagotavljajo tudi varnost.

 

Zlati panj, prvi slovenski izdelek med z znakom višje kakovosti

V Medexu spoštujemo čebelarjenje in se že od leta 1954 zavzemamo za ohranjanje kranjske sivke. Z medom blagovne znamke Zlati panj smo postali prvo slovensko živilskopredelovalno podjetje, katerega izdelki so dobili znak rdeče lastovke -  simbol višje kakovosti. Ta simbol lahko pridobijo le kmetijski pridelki in živila, ki s svojimi lastnostmi med istovrstnimi prehranskimi pridelki in živili izstopajo z boljšo kakovostjo. 

Zlati panj je med iz Slovenije z najnižjo vsebnostjo vode, polnjen brez pregrevanja. Med Zlati panj se od drugih vrst medu razlikuje po dveh glavnih lastnostih, ključnih za določanje kakovosti – stopnji hidroksimetilfurfurala (HMF), ki je pokazatelj pregretosti medu, in nižji vsebnosti vode v medu. Pravilnik o medu dovoljuje največ 40 mg HMF/kg medu, v medovih Zlati panj pa njegova količina nikoli ne presega 15 mg HMF/kg medu. Vsebnost vode je v medu Zlati panj vsaj za 2 % nižja od dovoljene 20% vsebnosti.
 
V skupini Zlati panj lahko izbirate med planinskim, travniškim, kostanjevim, hojevim in lipovim medom.
 

Pokaži mi med Zlati panj
 

Medeni poljub, preplet izbranih sestavin v akacijevem medu iz Slovenije

Med je hranilo, ki nas zjutraj napolni z energijo za čez dan, dopoldne in popoldne razvaja v čaju ali sladici, zvečer pa zaziba v miren spanec. Je tudi lepo darilo, popestritev običajnih jedi ali navdih za nova kulinarična ustvarjanja.

Spoznajte Medexove Medene poljube, ki vas z izbranimi okusi oreščkov, brusnic, tartufov in ingverja popeljejo v pristno občutenje aromatičnega ugodja. Medeni poljub – žlahtni okusi v akacijevem medu iz Slovenije.
 

Pokaži mi Medeni poljub


Preverite med!

Preverjanje kakovosti medu zahteva znanje, izkušnje in ustrezno opremo. V Medexu na parametre varnosti in kakovosti najprej analiziramo vse vhodne surovine, saj njihov nadzor posledično zagotavlja varnost končnih izdelkov.

Z željo, da najširši javnosti omogočimo transparenten dokaz o neoporočnosti našega medu, na naši spletni strani omogočamo vpogled v analizni list vsakega napolnjenega kozarca medu, s čimer kupcem potrjujemo zaupanje v med blagovne znamke Medex.
 

Želim preveriti med

Ali ste vedeli?

  • Če dodamo med v toplo mleko, nam napitek pomaga zaspati.

  • Če med uporabljamo za slajenje tort in peciva, te ostanejo sveže dlje časa.

  • Splakovanje las z mešanico medu, vode in jabolčnega kisa lasem povrne lesk.

Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni