Ponosni partnerji mednarodnega projekta

Slovenska oprema za afriške čebele v Gani

Datum :17.12.2021

Čebelarska oprema na poti v Gano
 
V okviru projekta Razvoja čebelarstva v Gani je odšla na pot prav posebna praznična pošiljka. V Gano smo poslali laboratorijsko in čebelarsko opremo, med katero so tudi posebni ročno izdelani panji, posebej prilagojeni za afriško čebelo. Slovensko čebelarsko znanje tako prodira v svet in pomaga izboljševati življenje v Afriki.
 
Trajnostni projekt razvoj čebelarstva v Gani je prešel v drugo fazo. Prva faza je vključevala terenske raziskave v Gani ter obisk in izobraževanje ganskih čebelarjev v Sloveniji. V drugi fazi pa se nadaljuje vzpostavljanje treh učnih centrov v Gani. Učni centri v prvi vrsti potrebujejo ustrezne panje in čebelarsko opremo za delo z afriško čebelo Apis Mellifera Adansonii.
   

Zasnovali tri nove tipe panjev


Mitja Smrdel, inštruktor čebelarstva in vodja tehnične ekipe projekta, je med terenskimi raziskavami ugotovil, da afriške čebelje družine potrebujejo drugačne panje, kot jih imamo v Sloveniji. Zato je zasnoval tri nove vrste panjev, ki odgovarjajo ganskim razmeram. Kot je povedal Mitja Smrdel pošiljka vsebuje še ostalo čebelarsko in laboratorijsko opremo kot na primer: »panjska dleta, opremo za vzrejo matic, kadilnike, panjske tehtnice za spremljanje donosa, med katerimi ena od njih vsebuje tudi vremensko postajo ter mikroskop.« V letu 2021 je imel priložnost preučiti ganske terenske razmere in izobraževati čebelarja Elvisa in Makafuja.


 

Verjamemo v dobre rezultate

 
Aleša Mižigoj je izrazila veselje, da projekt po poletnem obisku ganskih čebelarjev, prehaja v drugi fazo: »Januarja spet potujemo v Gano, kjer je sezona medenja na vrhuncu. Del opreme zato pošiljamo z letalom, tako da bomo ob našem obisku afriške čebele že naselili v posebne, v Sloveniji izdelane panje, ki so prilagojeni za afriško čebelo. Z ladijsko pošiljko pa odhajajo na pot tudi stroji za izdelavo panjev, tako da bomo čebelarjem v Gani predali čim več znanja. Tako bomo lahko nadaljevali izobraževanje čebelarjev z njihovimi čebelami in slovensko tehnologijo, zato verjamemo v dobre rezultate.«
 

Razvoj čebelarstva bo ustvaril nova delovna mesta

Glavni cilji projekta, ki poteka pod okriljem največje razvojne banke v Gani – EXIM, so razvoj čebelarstva, povečanje opraševanja, donosa pridelkov in pridelava medu ter ustvarjanje novih delovnih mest podeželskega prebivalstva v Gani, s posebnim poudarkom na zaposlovanju žensk.

Več o trajnostnem projektu razvoja čebelarstva v Gani  
 

Arhiv novic

Priljubljeni