Intervju

Aleša Mižigoj o medu iz Medexa

Datum :06.02.2017

Z direktorico Medexa se je pogovarjala novinarka Marjeta Šoštarič, prvotno (op.p. 04. 02. 2016) je bil intervju Medex si preprosto ne more privoščiti napake objavljen v spletni izdaji časnika Delo.
 

Glede na dogajanje v zadnjem času, ko je bilo toliko govora o medu in škodljivih vsebnostih v medu, uživate med in čebelje izdelke?
Absolutno! Ves naš med in vsi naši izdelki, ki jih naredimo in napolnimo v Medexu, so kakovostni in popolnoma varni. Za leto 2015 smo testirali ves med, ki smo ga napolnili v Medexu, testiran je bil vsak kozarček slovenskega medu in niti v enem medu nismo odkrili nedovoljnenih ostankov zdravil. Potrošniki so popolnoma varni in lahko zaupajo v Medexove izdelke. 
Med odkupujete od slovenskih čebelarjev? Kolikšen je delež tega odkupa, koliko je dokupa?
Ta delež se spreminja iz leta v leto, kot veste, smo predlani v Sloveniji predlani imeli leto, ko je bila najslabša letina v zgodovini čebelarjenja. Slovensko čebelarjenje je izredno razdrobljeno in povprečen čebelar ima 15 panjev čebel. Redki čebelarji producirajo tržne viške, ki jih lahko v podjetju odkupimo. Trudimo pa se odkupiti čim večji delež slovenskega medu. Na žalost je vedno težje odkupiti sortne medove kot je naprimer kostanjev. Kostanj izumira in s tem se soočamo iz leta v leto. 

Imate pogodbene odnose s temi slovenskimi čebelarji, ki vam oddajajo, prodajajo med in kakšen je nadzor?
Čebelarjenje je popolnoma drugačno kot recimo vsa druga proizvodnja hrane. Drevesa ali cvetlice cvetijo 14 dni, se pravi imamo 14 dnevno medenje. Če je v tistem času slabo vreme, dež, suša ali karkoli podobnega, ni nič medu. Na to čebelar resnično nima nobenega vpliva. Čebelarstvo je panoga, ki je najbolj podvržena naravnim spremembam, za primer vzemimo jabolko - jablana bo cvetela marca, aprila, obrali jo bomo septembra ali oktobra - v teh štirih, petih mesecih bo jabolko že dobilo toliko svetlobe, sonca in vode, da bo zraslo. Čebela pa lahko med nabira samo 14 dni. 

Kakšen je torej nadzor v Medexu. Ko dobite določene količine medu posameznega proizvajalca, pridelovalca?
V Medexu imamo popolnoma razdelan nadzor, tako v kakovosti kot varnosti. Vzorči se vsaka embalažna enota - če čebelar pripelje 3 sode, bomo vzeli 3 vzorce iz vsakega soda. Vsak čebelar mora podpisati izjavo. S to izjavo pod kazensko in materialno odgovornostjo zagotavlja, da ni zdravil čebel z nikakršnimi nedovoljenimi sredstvi in da je čebelaril v skladu z dobro čebelarsko prakso. To je prvi vstop v hišo.

Drugi vstop je naše vzorčenje, kjer potem na kakovostne parametre testiramo prav vsak sod oziroma vsako embalažno enoto, ki jo čebelar pripelje. Naj poudarim tudi to, da je med živilo živalskega porekla in da je pomembna tudi embalaža, v kateri je to živilo shranjevano. Pri slabi embalaži lahko pride do migracije embalaže v surovino, zato v Medexu čebelarjem dobavimo naše sode, ki so certificirani za namen uporabe v živilski proizvodnji. Ko vzorčimo vsako embalažno enoto, naredimo homogeniziran vzorec, ki ga potem razdelamo in testiramo na testih varnosti. V podjetju imamo toliko izkušenj, vsako leto testiramo nekaj tisoč vzorcev, da zelo dobro že po okusu vidimo ali je med sumljiv ali ni.

Glede na naše interne presoje kakovosti pošiljamo med v testiranje v najvidnejše evroske in svetovne laboratorije, to sta laboratorija QSI in Intertek. Ves med ima certifikate nemških laboratorijev tudi zato, ker je Nemčija največji trg medu - so največji prodajalci in ljubitelji medu, 80 milijonov Nemcev porabi prek 100.000 ton medu letno. 

Ste imeli kakšne slabe izkušnje pri slovenskih dobaviteljih, ko ste gledali analize?
V Sloveniji čebelarji, ki čebelarijo na nedovoljen način, k Medexu dejansko sploh ne pripeljejo medu. Kot sem omenila, za ves med, ki smo ga napolnili v lanskem letu (leta 2015, op.p.), tudi v enem vzorcu nismo ugotovili nedovoljenih ostankov zdravil. Pri nas (v Medexu, op.p.) je res testiran ves med - proizvodnja dela na način LOTov, kjer so vsi izdelki identični, vsi enake surovinske sestave, vsi so proizvedeni in polnjeni pod enakimi pogoji. 

Torej je med v Medexu varen?
Ja!
 

Naš med je preverjen, varen in kontrolirane kakovosti! Prepričajte se tudi sami, vpišite serijsko številko s kozarčka vašega medu blagovne znamke Medex. 

Arhiv novic

Priljubljeni