Pod drobnogledom - balzam za ustnice Medex Elanosol

Pod drobnogledom - balzam za ustnice Medex Elanosol

03. november 2022
Čas branja: 11 min
balzami za ustnice

Da balzami za ustnice spadajo med najbolj razširjene kozmetične izdelke, ugotavljajo tudi na zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), zato so na zadnji kozmetični test pod drobnogled vzeli 18 balzamov, ki so na voljo v Sloveniji, in med njimi izpostavili najboljšega. Tudi mi imamo najljubše: Belin ima na embalaži Elso, Amalja se najraje namaže z bleščečim, Petrov pa … zadnje čase iz žepa največkrat izvleče Medex Elanosol, ki je tam najbrž ostal še od zadnjega dopusta. Tako kot pri testu ZPS tudi naši niso izbrani po najpomembnejši funkciji tega kozmetičnega izdelka, zaščiti.

Funkcija balzama za ustnice

Pri balzamih za ustnice težko govorimo o ultimativno najboljšem, saj je to potrošni izdelek, za katerega običajno nismo pripravljeni naenkrat odšteti veliko denarja, smo pa zelo pogosto pripravljeni odšteti drobiž. In balzam nas mora potem zadovoljiti z nanosom, vonjem, barvo in sijajem teksture, lahko tudi z okusom, skoraj nazadnje pa z učinkovitostjo, torej z zaščito. “Koža na ustnicah je tanjša in občutljivejša kot drugje na obrazu, zato je pomembno, da jo zaščitimo, še posebej pozimi. Dobri balzami zaščitijo ustnice pred zunanjimi vplivi, hkrati pa na njih ustvarijo tanek film, ki preprečuje izhlapevanje vlage. Ustnice so zato ob uporabi dobrega balzama tudi bolj vlažne, čeprav glavni namen balzama ni vlaženje, temveč zaščita,” pravijo na ZPS in s tem se poponoma strinjam. ‚Vazeline’, ki te zaradi slabe formule ne zaščitijo, temveč celo nasprotno, prislijo, da jih moraš uporabljati kar naprej, ker imaš občutek, da so ustnice vse bolj izsušene, bi po mojem morali kar izključiti iz prodaje. Zato so me res zanimali rezultati testa.

Pod drobnogledom: ZPS-test balzamov za ustnice

Ob objavi ZPS-testa balzamov za ustnice sem predvidevala, da so kot organizacija za zaščito potrošnika več poudarka kot uporabniški izkušnji namenili sestavinam, učinkovitosti, primernosti uporabe … Balzame so testirali v treh različnih akreditiranih laboratorijih – laboratoriju za mineralna olja, za ugotavljanje učinkovitosti vlaženja in za praktični preizkus. Vsi izdelki so bili anonimizirani, torej uporabniki (30 preizkuševalcev) niso vedeli, konkretno kateri izdelek uporabljajo. Zmagovalec me ni presenetil, mi je pa v oči padlo to, da se v naši družini priljubljeni balzam za ustnice, Medexov Elanosol, ni uvrstil tako visoko, kot sem pričakovala. Test sem pogledala podrobneje in ker tudi sama velikokrat testiram kozmetične izdelke ter se veliko ukvarjam z najraznovrstnejšimi vprašanji okrog primernosti preskušanja, podajanja ocene in navajanjem rezultatov, sem za dodatna pojasnila povprašala tako ZPS kot Medex.

1. Zakaj ste med testirane balzame za zaščito ustnic uvrstili tudi balzam, ki vsebuje UV-filter, Medex Elanosol. In zakaj zgolj tega? Posledično je njegov namen drugačen kot pri ‚običajnih’ negovalnih balzamih, UV-filtri najbrž pogojujejo tudi druge učinkovine v izdelkih.

“Pri izboru izdelkov, ki jih preizkusimo, kombiniramo dva kriterija: prvi je tržni delež (želimo, da so rezultati zanimivi za čim večji krog potrošnikov) in potem pri kozmetičnih izdelkih, ali imamo slovenskega proizvajalca. Testi so namreč izredno dragi, tako je nabor vzorcev in objava testnih rezultatov kombinacija tega, kar pošljejo druge potrošniške organizacije in kar lahko kupimo pri nas. Konkretno na tem testu smo preizkusili 58 različnih balzamov; mi objavljamo rezultate za 18 izdelkov, ki so na voljo tudi pri nas. Pri tem so bili na testu tudi izdelki z ZF (Labello sun, dmAlverde, SebaMed, Blistex, Bonte, dr.Organic….) od slovenskih in teh, ki je prestal prvi del preizkusa, pa tudi Medex Elanosol.’’

2. V izjavi za javnost priporočate, naj raje kot UV-filter Ethylhexyl methoxycinnamate, ki naj bi bil hormonski motilec, izberemo katerega drugega. Konkretno katerega … kaj naj potrošniki poiščemo na INCi listi?

Po mnenju potrošniških organizacij Ethylhexyl methoxycinnamate sodi med hormonske motilce, torej EDC-kemikalije (Endocrine disrupting chemicals), več o tem si lahko preberete tukaj. Na seznamu dovoljenih UV-filtrov (Regulation (EC) No 1223/2009) je 29 kemikalij, ki jih lahko proizvajalci uporabijo kot UV-filter v dovoljenih koncentracijah (od 4-10%), zato je nemogoče odgovoriti, katerega konkretno naj potrošniki poiščejo.”

Za odgovor sem povprašala tudi Medex, ki razlaga:

“UV-filter Ethylhexyl methoxycinnamate, ki je v Elanosolu in ga uvrščajo med hormonske motilce, je dovoljen s strani evropske kozmetične regulative 1223/2009 v koncentracijah do 10 %, Elanosol pa vsebuje samo pol dovoljene količine. Maksimalna dovoljena meja je bila določena glede na toksikološke študije o potencialnih negativnih učinkih na človeško zdravje, kjer so upoštevali za dovoljeno mejo vsaj 100-krat nižje koncentracije od tistih, ki po študijah še niso kazale vpliva na zdravje človeka. Obstajajo študije, ki navajajo Ethylhexyl methoxycinnamate kot hormonski motilec, vendar pri precej višjih vnosih, kot je predviden kumulativen vnos iz kozmetičnih izdelkov, upoštevajoč EU regulativo.’’

3. Test ZPS so pričeli s preverjanjem vsebnosti mineralnih olj: 

“Glavni del testa je bil preizkus vsebnosti mineralnih olj, konkretno MOSH in MOAH, za katera sumijo, da škodujeta zdravju. Pri izdelkih, ki so ta del testa dobro opravili, torej v njih ni bilo niti MOSH niti MOAH, smo nato ugotavljali, kako učinkovito vlažijo ustnice – čeprav, kot smo že omenili, to ni glavni cilj balzamov.’’ Pri tem niso podali študij, ki kažejo na škodljivost konkretnih mineralnih olj. To me je zmotilo, kajti zame beseda sumijo ne pomeni dovolj, zanima me, v kakšnih količinah so mineralna olja ‚sumljiva’ in kakšno nevarnost za zdravje pravzaprav predstavljajo v količinah, ki so prisotne v balzamu za ustnice, saj je bilo med nekaterimi izločenimi tudi nekaj takšnih, ki jih pogosto uporabljam.


ZPS pojasnjuje: “Temelj pri načrtovanju in izvedbi testa so predstavljale informacije in priporočila Evropske agencije za varno hrano (EFSA), ki je objavila, da je količina MOSH in MOAH, ki jo vsakodnevno zaužije potrošnik, potencialno zaskrbljujoča (vir) ter priporočilo, da naj bo hrana brez MOAH. Upoštevali smo tudi informacijo Znanstvenega komiteja za varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji, da redni uporabniki pojejo približno 20 g balzama letno (vir) ter priporočilo stanovskega združenja proizvajalcev kozmetike Cosmetics Europe za uporabo mineralnih olj v izdelkih za nego ustnic (in vnos v ustno votlino), naj proizvajalci uporabljajo le tista mineralna olja, za katere je določena dovoljena dnevna količina  (Acceptable Daily Intake, ADI).

Prav zaradi naštetega in res precej slabih rezultatov našega testiranja, smo potrošniške organizacije na Evropsko Komisijo naslovile pobudo, naj določijo najvišjo dovoljeno vrednost MOS in MOAH v balzamih za ustnice.

Kakor kažejo trenutne raziskave, mineralna olja v kozmetičnih izdelkih niso problematična, saj naj ne bi prehajal skozi zdravo kožo. Drugače je z izdelki, ki jih vnesemo v telo, npr. balzami za ustnice ali pršila za nos. Redni uporabniki ‘pojejo’ približno 4 balzame za ustnice letno, to pa prispeva k skupni količini zaužitih mineralnih olj.

Seveda je uporaba mineralnih olj v kozmetiki dovoljena, a v primerni čistoči. Kot se je izkazalo na testu, nekateri proizvajalci očitno ne storijo dovolj, da bi zagotovili primerno kakovost surovine. In dobro je, da obstajajo alternative brez MOSH/MOAH, kar smo na testu tudi pokazali.”
 

4. V drugi del testa je tako vstopilo le še polovica balzamov, tista, ki niso vsebovala mineralnih olj.

’Vsak izdelek je nato preizkusilo 30 uporabnic, ki so podale mnenje o uporabi, občutku na ustnicah, priročnosti embalaže, strokovnjaki pa so ocenili, ali so oznake skladne s predpisi, čitljive in razumljive,”.  Končno oceno so sestavljale sledeč vrednosti: označevanje (10 % ocene), uporaba (30 odstotkov ocene), pri čemer je ZPS zapisal, da priporočajo uporabo balzamov v stiku iz higienskih razlogov in kar 60 % ocene preiskus vlažnosti, zato me je zanimalo na kakšen način so to preverjali oz. merili:

“Učinkovitost vlaženja smo izmerili po standardizirani metodi (ki jo priznava tudi Cosmetics Europe) v akreditiranem laboratoriju s korneometrom, ki meri električno prevodnost kože v globini 10 to 20 µm. Bolj kot je koža vlažna, večja je kapaciteta kože (voda v koži stimulira gibanje ionov). Vsak izdelek smo preizkusili na 20 prostovoljcih, v 2- in 6-urnem intervalu.”

5. Zanima me tudi, kako ste ocenjevali uporabo izdelka, ki predstavlja 30% ocene. V vsebini testa namreč svetujete, naj potrošniki izberemo balzam v stiku zaradi higenskih razlogov. Kateri parametri so še vplivali na oceno o uporabi?

“Preizkusili smo številne parametre, med drugim teksturo, nanos, absorpcijo, občutek na ustnicah (lepljivo, mastno), odpiranje/zapiranje embalaže… Uporabniki so svoja opažanja zapisali v poseben vprašalnik (v računalniku), v laboratoriju pa so potem rezultate statistično ovrednotili. Praktični del preizkusa je precej zapleten in poteka po točno standardiziranih postopkih. Kot zanimivost naj zapišem, da pri kozmetičnih izdelkih potrošnike vedno vprašamo tudi, kako jim je všeč vonj, čeprav tega ne ocenimo. Ugotovili smo namreč, da če tega nimajo možnosti sporočiti, svojo oceno vonja pripišejo kakšnemu drugemu parametru. Precej poglobljeno se torej lotimo praktičnega dela testa.”

Čeprav mi včasih rezultati ZPStestov kozmetičnih izdelkov kot ljubiteljici kozmetike niso po volji, moram kot potrošnica priznati, da sem zadovoljna z razlago testiranja in rezultatov ter da imam občutek, da je tokratni test res izpostavil balzame, varne za uporabo. Med njimi tudi Medex Elanosol.

Moja ocena Medex Elanosol balzama

Medexov Elanosol je balzam, ki ga za zaščito ustnic pred UV-žarki, vetrom ali mrazom, uporabljamo vsi v družini in je del naše počitniške lekarne. Lansko leto je Bela že takoj na začetku dopusta padla in pridelala odrgnino na ustnici; prav s tem balzamom s propolisom smo rano zaščitili pred morjem in soncem, zacelila pa se je zelo dobro in hitro. Pri uporabi tega balzama se zavedamo, da želimo ustnice zaščiti pred UV-žarki in da je nega v tem primeru na drugem mestu. Sama imam namreč hiperpigmentacijo prav na robu ustnic, zato je zaščita pred soncem v gorah, na snegu ali ob vodi še posebej pomembna. 

Medex Elanosol nam je všeč, ker po njegovi uporabi ustnice niso razpokane, tudi če brije veter ali jih namakamo v toplem morju.
 Ustnice zaščiti, sestavine, ki pripomorejo k vlaženju v tej sestavi pa so med, ricinusovo olje in čebelji vosek, ki preprečuje izgubljanje vlage. Všeč mi je, da je na voljo v stiku, je dobro mazljiv, prijetne teksture in vonja, zato je moja uporabniška izkušnja z njim dobra. Obenem lahko na embalaži preberem vse kar me zanima: čemu je namenjen in sestavinsko listo, seveda pa so navedene tudi druge označbe skladno z zakonom, sicer vse le na sekundarni (papirnati embalaži), na primarni (tulcu oz. pokrovu) ni navedenega minimalnega roka trajanja in serijske številke proizvodnje, zaradi česar je bilo na ZPS-testu označevanje označeno kot neustrezno.

WEB-ELANOSOL-protect-V1-800x600

Zaščita brez UV zaščite

ZPS opozarja, da ob redni uporabi balzama na leto, po ocenah Znanstvenega komiteja za varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji, zaužijemo približno 20 g balzama. Zato se strinjam, da velja poseči po varnem izdelku, ki vsebuje čim več naravnih in varnih učinkovin. Elanosol sicer ni deklariran kot naravni izdelek, vendar vsebuje naravne sestavine iz čebeljega panja (0,5 % propolisa, 0,5 % medu in 3 % čebeljega voska), ricinusovo olje, lanolin, kandelilo in karnauba vosek, ekstrakt rožmarina, titanov dioksid in naravno aromo, ki skupaj predstavljajo 86,7 % sestavin.

Psssst … Medex prav ta hip razvija različico brez UV zaščite:

“Pri razvoju izdelkov skrbno izbiramo sestavine in vedno najdemo najbolj optimalno kombinacijo ter vedno v skladu z regulativo EU. Tako smo Elanosol razvili v želji po zaščiti pred soncem in zunanjimi vplivi. Ker pa je želja po negovanju v zadnjem času enako močna kot želja po zaščiti, bomo obstoječemu Elanosolu dodali oznako Protect in na začetku leta 2018 na tržišče lansirali še Bio Elanosol Care. Slednji bo imel negovalno vlogo in bo prvi balzam slovenskega proizvajalca, ki se bo ponašal z ekološkim certifikatom, ” so mi namignili pri Medexu.

Kakšno je tvoje mnenje o ZPS testih kozmetike? Bi želela, da proučim še kakšnega? Kaj pa balzam za ustnice z UV zaščito, ga uporabljaš? Ti je ta Medexov všeč?

Maham,
Nika