Lipov med iz Slovenije, 450 g
(1 ocena)Lipov med je svetlo rumene barve z značilnim vonjem po lipovem cvetju.
Lipov med iz Slovenije
Med je naravni sladki dar, ki ga čebele ustvarijo iz cvetličnega nektarja (nektarski med) ali iz izločkov žuželk, ki kot lepljiva tekočina ostajajo na drevesih (manin med). Nektarski medovi so cvetlični, akacijev, kostanjev, lipov in repičin, manini medovi pa so gozdni, hojev, javorjev, hrastov in smrekov. Čebele nektar ali mano predelajo, jo oplemenitijo z izločki svojih žlez, nato shranijo in pustijo dozoreti v satju. Med predstavlja zalogo sončne energije in gorivo življenja v čebeljem panju. Vsebuje dragocene hranilne snovi in je bogato hranilo in lepotilo.
Lipov med ima zaradi svoje vrednosti prav posebno mesto med medovi. Je svetlo rumene barve, z značilnim vonjem po lipovem cvetju in izrazitim, dolgo trajajočim ter malo pekočim okusom po mentolu. Ni nujno vedno bister in po navadi hitro kristalizira.
Poreklo: Slovenija
Vsak kozarec medu, napolnjen v Medexu, je preverjen, varen in kontrolirane kakovosti.
PREVERI MED
Več o motivu na embalaži
Poslikane panjske končnice so edinstvena slovenska kulturna dediščina, ki prikazujejo življenje kmečkega prebivalstva v sredini 18. stoletja. Motiv na sliki je »Čebelnjak, čebelarji in ogrebanje roja« iz leta 1876.
Lipov med lahko uživamo samostojno, okusen pa je tudi na kruhu, v čaju, kosmičih, jogurtu, skuti, pudingu ali pecivu. Lahko ga vmešate tudi v toplo vodo, mleko, čaj ali v jabolčni kis. Pri napitkih morate paziti, da niso prevroči, sicer se najpomembnejše učinkovine medu izgubijo.
Naravni med se strjuje, s segrevanjem do 40° C pa postane ponovno tekoč in pri tem ohrani naravne lastnosti in učinkovine.
Hranite v temnem prostoru pri temperaturi do 25 °C.
Lipov med iz Slovenije
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:Energijska vrednost 1414,4 kJ/333 kcal
Maščobe 0 g, od tega: nasičene mašcobe 0 g
Ogljikovi hidrati 83 g, od tega: sladkorji 83 g
Beljakovine 0,2 g
Sol 0,018 g