Pametna prehrana in ustrezna regeneracija sta enako pomembna kot kvaliteten trening. V zadnjem tednu pred Ljubljanskim maratonom pravzaprav še bolj.
Ali veste, da se je za vas preizkušnja Ljubljanskega maratona že začela? Do štarta nas sicer loči še nekaj kratkih dni, a pravzaprav ste z mislimi že tam. Kljub temu da se pred pomembnimi preizkušnjami velikokrat sprašujemo, ali smo za svoje telo storili dovolj, je zadnji teden pred maratonom zapovedan počitek. Telesu in umu je potrebno privoščiti aktivno regeneracijo. Zmanjšajte količino treninga na preproste gibalne vaje in se izogibajte drugim intenzivnim telesnim naporom. Vzemite si tudi čas za kakovosten spanec. Na kaj pa morate paziti pri prehrani?
 

Kaj in kako se boste prehranjevali pred in med prihajajočo tekaško preizkušnjo, vpliva na rezultat.

Učite se od lanskega najhitrejšega Slovenca in najhitrejše Slovenke

Barbara Trunkelj in Matic Modic sta lansko leto na Ljubljanskem maratonu presenetila slovensko tekaško javnost. Matic je s časom 2;31:58 postal najhitrejši Slovenec, Barbara pa je enak dosežek s časom 2;50:11 dosegla v ženski kategoriji. Oba sta rekreativna tekača, ki sta se Ljubljanskega maratona udeležila prvič, primarno pa raje kot po cestah tečeta po gozdnih stezah in gorskih vrhovih. Oba velik pomen za svoje uspehe pripisujeta tudi prehrani. Matic pravi, da mora vsak zase ugotoviti, kaj mu ustreza. Sam je med treningi dognal, da si za zajtrk pred zahtevnimi izkušnjami ne sme privoščiti jajc, saj ga v tem primeru pestijo želodčne težave. Pred lanskoletnim Ljubljanskem maratonu se je izognil ameriškemu zajtrku in vlakninam, ter si privoščil lahek obrok bogat z ogljikovimi hidrati. Oba tekača pa prisegata na kakovostne športne gele BeePower, ki jih uživata med daljšimi preizkušnjami.


Matic Modic je bil na lanskem Ljubljanskem maratonu najhitrejši Slovenec.

Barbara Trunkelj je bil na lanskem Ljubljanskem maratonu najhitrejša Slovenka.


Pred tekmo: držite se preverjenih živil

Kaj in kako se boste prehranjevali pred in med prihajajočo tekaško preizkušnjo, vpliva na rezultat. Maraton je namreč energijsko zelo potratna preizkušnja. Prehrana v tednu pred tekmo naj bo običajna, a čim bolj preprosta, da vas zaradi nervoze pred tekmo ne presenetijo želodčne težave. Sestava obrokov in izbira živil je pred tekmo sicer odvisna od osebnih preferenc, vseeno pa priporočamo, da se držite preverjenih živil. Želodca ne obremenjujte s težko hrano, postopoma zmanjšajte tudi količino vlaknin. Večerja pred tekmo naj ne bo preobilna, zajtrk pa naj temelji na bogati porciji ogljikovih hidratov (riževi ali koruzni kosmiči, sadje, testenine) in zvrhani meri kakovostnih beljakovin ter mineralov.
 

Med tekmo: energija, ki oskrbuje najhitrejše maratonce

Med preizkušnjo moramo jesti in piti, da ohranjamo hidracijo in nadomeščamo zaloge glikogena in porabljenih beljakovin. Pri tem ne smemo pretiravati, ampak poslušajmo želje svojega telesa. Tako Barbara Trunkelj kot Matic Modic med maratonom prisegata na kakovostne športne gele na naravni osnovi. Matic priznava: »Zelo rad imam med. Tudi za zajtrk ga veliko pojem.« Prav zato so mu BeePower geli tako pri srcu, saj vsebujejo 40-60% medu. Med je naravni vir ogljikovih hidratov. Vsebuje fruktozo in glukozo, zato mogoča hitro absorpcijo sladkorjev med intenzivno vadbo. Barbara pravi, da BeePower gel včasih uživa tudi med treningi. »Tak priročen je, enostavno ga pospravim v žep in je to to.« Izredno pomembno je namreč, da zaupate prehrani, ki bo med preizkušnjo skrbela za vaš dodaten vir energije. Zato posezite po preverjenih prehranskih dodatkih, ki vam ustrezajo. Ključna prednost BeePower gela je, da vsebuje ingver, ki je prijazen do želodca in preprečuje želodčne krče ter slabost. Poleg medu in ingverja vsebuje tudi standardizirane naravne izvlečke, učinkovitost katerih je podprta z različnimi mednarodnimi študijami. Je brez konzervansov, barvil in umetnih arom.
 

Dva gela, dva učinkaBeePower Endurance
je namenjen povečanju psihične in fizične vzdržljivosti med dolgotrajno vadbo. Njegova glavna učinkovina je ekstrakt rožnega korena (Rhodiola Rosea). Študije potrjujejo, da vpliva na odpornost na fizični in psihični stres, kar posledično vpliva na povečanje same vzdržljivosti med športno aktivnostjo.

PreizkusiBeePower Nitro boost
je namenjen povečanju moči in eksplozivnosti pri intenzivnih vadbah. Glavna učinkovina je ekstrakt rdeče špinače (Amaranthus hypocondriacus). Ta vsebuje naravno prisotne nitrate, ki se v telesu pretvorijo v dušikov oksid. Slednji je naravna signalna molekula, ki širi žile ter poveča dotok hranil in kisika do mišic.


Preizkusi


Po tekmi: nagradite se!

S primerno prehrano po naporu poskrbite za rehidracijo in regeneracijo. Ob športnih aktivnostih se potreba po beljakovinah v telesu poveča, saj te v mišicah pomagajo pri uspešni regeneraciji po telesnih naporih. Zato je po naporu potreben dodaten vnos beljakovin. Barbara Trunkelj se strinja, da se je za dobre rezultate potrebno nagraditi, po tekmi se včasih posladka tudi s torto ali sladoledom, čeprav to ni povsem po prehranskih predpisih. Protein bari so tako primerna alternativna, okusna nagrada za vse naporne kilometre z visoko vsebnostjo beljakovin in nizko vsebnostjo sladkorjev.


Foto: Matic Lipar


Želje športnikov so temelj razvoj naše linije športne prehrane

V Medexu smo se razvoja športnih gelov lotili na pobudo športnikov. Ti so nam zaupali, da si želijo energijskih pripravkov na naravni osnovi. Tudi Barbara Trunkelj in Matic Modic sta bila med njimi. Športna prehranska industrija namreč temelji na pripravkih s sintetičnimi sestavinami, predelanih sladkorjih in konzervansih, športniki pa iščejo izdelke, ki bi jih lahko brez slabe vesti redno uporabljali med športno aktivnostjo.

Sodelovali smo s testno skupino športnikov, s pomočjo katerih smo ugotovili glavne probleme, s katerimi se srečujejo med treningom in na tekmah, ter kakšne učinke posledično pričakujejo od izdelkov športne prehrane. Odkrivali smo, s katerimi snovmi imajo najboljše izkušnje, ter preizkušali različne vrste okusov. Rezultat sta dva športna gela z medom, ki ga potrjujejo tako športniki kot prehranski strokovnjaki. 
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Afte: vrste, simptomi, vzroki in zdravljenje

Afte so boleče razjede, ki se običajno pojavljajo v ustni votlini. Za lajšanje bolečin si pomagajte s temi naravnimi sredstvi, ki dokazano delujejo.

Preberi več

Boleče in pekoče grlo: kako se ga znebiti in se mu izogniti

Vsi poznamo peklenski občutek, ko v grlu peče, praska in žge. Ko le stežka požiramo. Preberite, kaj lahko pomenijo bolečine v grlu in žrelu, kako jih najlažje odpravimo na čim bolj naraven način in kako jih preprečimo.
 

Preberi več

Priljubljeni