V Medexu, na podlagi lastnih izkušenj in znanja, že od leta 1954 razvijamo in pripravljamo sirupe na osnovi medu. V njih združujemo zaklade čebeljega panja, obogatene z zelišči in rastlinskimi izvlečki. Z njimi ohranjamo tradicijo, ki temelji na bogatem ljudskem izročilu in modrosti uporabe neokrnjenih darov narave.Sirupi so izdelani v skladu z najvišjimi proizvodnimi standardi, glavne učinkovine pa imajo vedno preverjeno kakovost. Sirupi iz Medexa so namenjeni tako otrokom kot tudi odraslim za različne namene.
Med - osnova in jamstvo kakovosti
Glavna, nosilna vsebina sirupov iz Medexa je med (z izjemo sirupa Žajbelj in islandski lišaj). Ta naravni sladki dar, ki ga čebele ustvarijo iz cvetličnega nektarja (nektarski med) ali iz izločkov žuželk (manin med), izdelkom omgoča mikrobiološko stabilnost, zato jim razen v izjemnih primerih ni potrebno dodajati umetnih dodatkov za obstojnost. 

Sirupi so edinstveni, naravni in najvišje kakovosti. Prav med jim omogoča, da jih tudi v že odprtih stekleničkah lahko hranite pri sobni temperaturi in uporabljate do roka, navedenega na embalaži. 



 

Sestavine, znane iz preteklosti, s preverjeno kakovostjo sedanjosti


Matični mleček ali gelée royale proizvajajo mlade čebele dojilje in z njim vse življenje hranijo čebeljo kraljico - matico, ki skrbi za preživetje vrste. Izjemnost matičnega mlečka temelji na vsebnosti edinstvene nenasičene maščobne kisline 10 HDA (10-hidroksi-2-decenska kislina), ki je v naravi ne najdemo nikjer drugje.

Propolis ali zadelavina vsebuje različnerastlinske smole, ki jih čebele nabirajo na popkih in brstičih dreves, jih oplemenitijo z izločkisvojih žlez ter jim dodajo vosek. Glavne učinkovine propolisa so bioflavonoidi, rastlinska bavila, ki rastline ščitijo pred mikroorganizmi.

Žajbelj (Salvia sclarea) vsebuje eterično olje, hlapno, dišečo zmes spojin, netopnih v vodi, med katerimi je največ tujona. Vodni zvleček iz žajbljevih listov slednjega ne vsebuje, zato ga lahko uživajo tudi nosečnice in doječe matere.

Islandski lišaj (Cetraria islandica) je znan tudi kot planinski mah in predvsem v smrekovih gozdovih severnih dežel in na visokoležečih planinskih pašnikih, kjer je zrak najčistejši.

Timijan (Thymus vulgaris) ali materino dušico so kot vsestransko uporabnega gojili če Egipčani in Grki. Še danes je ena najbolj razširjenih in priljubljenih začimb z značilnim ostrim vonjem. 

Slez (Althaea officinalis) je že od nekdaj cenjena užitna rastlina, ki sodi med mednosne rastline, saj zanesljivo in dolgo cveti. 

Smrekove vršičke so nabirale že naše babice in jih s sladkorjem ali medom nastavljale sončnim žarkom. V tako pridobljenem sirupu se popolnoma izgubita vonj po smoli in grenak okus vršičkov, zato je ostal priljubljen recept za domače spomladanske pripravke.

Črna redkev (raphanus sativus) tik pod črno povrhnjico vsebuje največ spojin, ki so jih za pripravo sirupa s pridom izkoriščali že Rimljani. Redkev so izdolbli ter jo napolnili z medom. Tako pridobljeni naravni sirup se je v ljudskem izročilu ohranil vse do danes. 

Rdeča pesa (Beta vulgaris) je izjemen vir beljakovin, mineralov in vitaminov ter zato zelo priljubljano živilo. 
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Afte: vrste, simptomi, vzroki in zdravljenje

Afte so boleče razjede, ki se običajno pojavljajo v ustni votlini. Za lajšanje bolečin si pomagajte s temi naravnimi sredstvi, ki dokazano delujejo.

Preberi več

Boleče in pekoče grlo: kako se ga znebiti in se mu izogniti

Vsi poznamo peklenski občutek, ko v grlu peče, praska in žge. Ko le stežka požiramo. Preberite, kaj lahko pomenijo bolečine v grlu in žrelu, kako jih najlažje odpravimo na čim bolj naraven način in kako jih preprečimo.
 

Preberi več

Priljubljeni