proponasal_banner_new_web1.jpg

Nosna votlina je obložena s sluznico, ki je povezana s preostalim delom dihalnega in slušnega sistema – ušesi, sinusi, žrelom, grlom, bronhiji in pljuči.

Nosna votlina je vstopna točka za viruse in bakterije, ki napadajo dihala. Nosna sluznica je zato razvila svoje obrambne mehanizme, da bi tako preprečila okužbe in njihovo širjenje. Še nezreli otroški imunski sistem pri tem ne more igrati svoje obrambne vloge, zato so otroci pogosto prehlajeni, če pa hodijo v šolo ali obiskujejo vrtec, kjer se bolezen zlahka širi, je prehlad še pogostejši.

Ko virus prehlada okuži nosno votlino in okužbe ne preprečimo, se lahko le-ta razširi:
  • na uho, kar vodi do ušesnih okužb
  • na sinuse, kar povzroči sinusitis
  • na grlo, kar povzroči vnetje žrela in grla
  • na bronhije in bronhiole, kar lahko povzroči bronhitis ali bronhiolitis.


Poleg tega da prehladni virusi povzročajo določene zaplete, lahko oslabijo nosno membrano in tako odprejo pot raznim bakterijam, kar lahko povzroči nadaljnje zaplete. Pravimo jim sekundarne bakterijske okužbe.
 

Zakaj in kako jih preprečiti?

V prvih nekaj mesecih starosti dojenček diha izključno skozi nos, saj tako lahko diha in se istočasno hrani. Vsaka blokada ali zastoj v nosu povzroči težave z dihanjem, hranjenjem in spanjem. Če prehlad povzroči zaplet, težave postanejo za dojenčka še hujše, kar povzroči pri starših še dodatno zaskrbljenost. Zato je nujno preprečiti prehlad in dodatne zaplete, če je to le mogoče.

 

Preventivni ukrepi so v veliki meri vzdrževanje osnovne higiene


Otrokom redno umivajte roke. Dojenčki zelo radi in pogosto dajejo roke v usta, nos in si mencajo oči in tako virusom omogočajo vstop v telo.

Redno perite igrače, vključno s plišastimi.

Zaprosite ljudi, ki prihajajo v stik z vašim otrokom, da si operejo roke in ob kihanju in kašljanju pokrijejo usta.

Ker si dojenčki ne znajo sami izpihati nosu, morate poskrbeti za dobro nosno higieno.


Čiščenje nosa

Sluz, ki se je nabrala v nosku, moramo spraviti ven. Pri tem vam lahko pomaga pršilo za nos Medex Proponasal, ki vsebuje morsko vodo s propolisom in je 100% naravno. Primeren je za otroke od dopolnjenega 1. leta starosti.

Otroka položite na hrbet in glavo obrnite rahlo nazaj. V vsako nosnico razpršite dva vpiha raztopine. Ne skrbite, če otrok kihne, še vedno bo raztopina našla pot v nosno votlino. Otroka dvignite. Če raztopina pride iz noska, jo nežno obrišite z mehko krpico.

Nato uporabite nosni aspirator, prilagojen velikosti otrokovih nosnic. Otroka ponovno položite na hrbet. Najprej povlecite sluz iz ene nosnice, nato pa še iz druge. Otrokovi občutki ob čiščenju niso prijetni, a so vsekakor boljša izbira kot slabo počutje ob morebitnem razvoju prehlada v bolezen.


Za lažje čiščenje nosa in posledično tudi dihanje izberite Medex Proponasal

Medex Proponasal je sterilna izotonična morska voda s titriranim izvlečkom propolisa, bogata z morskimi minerali in elementi v sledovih.

  • V morski vodi se nahaja prek 80 mineralov, med katerimi so posebej dobro zastopani predvsem minerali z dokazanim pozitivnim učinkom na nosno sluznico: magnezij, natrij, kalcij, kalij, cink, fosfor, jod in železo. Izotonična raztopina morske vode izboljšuje naravni sistem čiščenja dihalnih poti, zmanjšuje suhost nosne sluznice in preprečuje strjevanje in zasuševanje sluzi.

  • Propolis dokazano zavira rast mikroorganizmov in njihovo razmnoževanje na sluznicah. Ker deluje tudi pomirjajoče in blagodejno, skupaj z morsko vodo pomaga odstranjevati sluz in naravno izboljšuje zdravje nosne sluznice.

Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni