Ste vedeli, da povprečen človek za delovanje imunskega sistema potrebuje 30 g beljakovin dnevno?
woman_sport4.jpeg
hiking.jpg

Beljakovine (proteini) imajo poglavitno vlogo v živih celicah, saj prispevajo k ohranjanju zdravih kosti in vzdrževanju mišične mase. Prisotne so v vseh celicah, od njih so odvisni vsi življenjski procesi. Njihovo ime proteios izvira iz grščine in pomeni prvi, najpomembnejši. V Medexu se zavedamo pomembne vloge beljakovin, zato smo pripravili slastne beljakovinske napitke in ploščico, ki bodo poskrbeli za ustrezen vnos beljakovin.

Beljakovine so sestavljene iz 20 različnih aminokislin. Naše telo samo proizvaja beljakovine, ki jih potrebuje za delovanje, vendar moramo gradnike teh beljakovin vnesti s prehrano. Izmed 20 aminokislin jih torej naše telo 11 proizvede samo, 9 pa jih mora pridobiti s prehrano.

Aminokisline delimo na:

  • neesencialne (tiste, ki ji telo lahko ustvari samo) in

  • esencialne (tiste, ki jih telo ne more ustvariti samo).
     

Živila živalskega izvora (meso, ribe, jajca, mleko, jogurt, sir) označujemo kot popoln vir beljakovin, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline. Živila rastlinskega izvora (stročnice, oreščki, žitarice in zelenjava) pa praviloma ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin, zato jih označujemo kot nepopolne beljakovine. Živalski viri beljakovin imajo torej visoko biološko beljakovinsko vrednost, rastlinski viri pa nizko. Ključ do uravnotežene prehrane, ki skrbi za optimalno delovanje našega telesa leži v pravem razmerju med esencialnimi in neesencialnimi aminokislinami, oziroma med živalskimi in rastlinskimi beljakovinami.

Beljakovine imajo poglavitno vlogo v krvi, mišicah in telesu. V krvi so beljakovine nepogrešljive, saj skrbijo za prenos molekul in njihovo spajanje. Hkrati zagotavljajo delovanje in prožnost mišic, v našem telesu pa skrbijo tudi za prebavo. Tu jih najdemo v obliki encimov, ki razkrajajo hrano. Beljakovine so nosilke življenja in sodelujejo tudi pri delovanju imunskega sistema. Ste vedeli, da povprečen človek za delovanje imunskega sistema potrebuje 30 g beljakovin dnevno?

Beljakovine ne dvigujejo nivoja sladkorja v krvi, zato je priporočeno njihovo uživanje pri vsakem obroku. Mlečne beljakovine se v telo sproščajo počasneje in s tem mišicam dalj časa dajejo vse potrebne aminokisline. Posledično je dnevni vnos kalorij manjši, hkrati pa dlje časa občutimo sitost. Če beljakovin zaužijemo premalo jih bo telo porabilo iz lastnih zalog – mišic.
S primernim dnevnim vnosom beljakovin glede na telesno maso in ob primernem vnosu preostalih potrebnih prehranskih snovi je naše telo preskrbljeno za svoje optimalno delovanje. Priporočen dnevni vnos beljakovin po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je za odraslega človeka 0,8 g/kg telesne mase. Priporočeno je, da se ob uživanju beljakovin zaužije zadostno količino tekočine, najbolje 2 do 3 l vode na dan.

Beljakovine so v našem telesu neprenehoma aktivne in tvorijo beljakovinski krog. To pomeni, da se med prebavo razgradijo na svoje sestavine - aminokisline. Ko se absorbirajo v telesu nastajajo nove beljakovine. S primernim, oziroma priporočenim dnevnim vnosom beljakovin, našemu telesu zagotovimo nemoteno delovanje beljakovinskega kroga.

Ste vedeli, da povprečen človek za delovanje imunskega sistema potrebuje 30 g beljakovin dnevno?


Enostaven in okusen vir beljakovin
Hitri tempo današnjega življenja in številne nepričakovane aktivnosti, ki se prikradejo v vsakdan nas včasih prikrajšajo za urejeno prehrano. Beljakovinski napitki iz Medexa s kremasto teksturo so namenjeni odraslim z aktivnim življenjskim slogom.

Beljakovinske napitke smo razvili v sodelovanju s strokovnjaki z željo, da bi v življenje ljudi vstopila nova, okusna, priročna in naravna razvada v obliki beljakovinskega napitka, ki pa zagotavlja hiter in učinkovit vnos nujno potrebnih beljakovin v telo. Naraven vir beljakovin iz Medexa smo odeli v mamljive okuse sočne jagode, slastne čokolade in zapeljive vanilije. Privoščite si kar 50 g beljakovin v slastnem napitku. Aktiven življenjski stil se spogleduje tudi s priročnostjo in enostavnostjo– Beljakovinski napitki so zaradi postopka sterilizacije UHT obstojnejši in jih do odprtja ni potrebno hraniti v hladilniku. Po odprtju pa jih zaužitje v 24 – 48 urah. Ob razvadi, ki bo negovala vaše telo bo to povsem enostavno!
 
Tudi v obliki ploščice
Z drobno razvado v obliki ploščice lahko s pomočjo vsebnosti beljakovin gradimo in oblikujemo tako naše telo kot naš vsakdan. V Medexu smo razvili beljakovinsko ploščico, s kar 36 % beljakovin. Hiter, slasten in naraven vir beljakovin, za vse, ki uživajo premalo beljakovin. Ker so beljakovine izjemnega pomena za naše telo jih je dobro imeti vedno pri roki. Beljakovinska ploščica je odličen sopotnik na vseh poteh. Harmonija okusa pomaranče, čokolade in medu bo naše brbončice zlahka osvojila, telesu pa ponudila vir beljakovin.
 
Spletna trgovina

Medex priporoča

Sorodni članki

Priljubljeni